czwartek, 3 marca 2016

Szarlotka z karmelizowanymi jabłkami



Ostatnie dwa tygodnie spędziliśmy w Norwegii. Wynajęliśmy domek z genialnym widokiem i oddawaliśmy się słodkiemu nieróbstwu i róbstwu (kilkadziesiąt kilometrów w nogach!). Przygotowuję dla Was post ze zdjęciami śnieżnego kraju Wikingów i krótką relacją o naszej przygodzie z biegówkami (a raczej z nartami backcountry, bo to podobno co innego :D).

Tymczasem, aby umówilić Wam oczekiwanie, zostawiam przepis na szarlotkę z jabłkami w karmelu. Obłędna! Muszę się nieskromnie przyznać, że wszystkie wypieki, które piekłam podczas naszych wakacji (tak wiem, że to dziwne, ale lubię gotować podczas urlopu!) wychodziły pysznie. Drożdżowe rosło mi obłędnie, chleb wychodził cudownie puszysty, kruche idealnie kruche... Może to za sprawą powietrza, klimatu, a może mojego wakacyjnego humoru?


Szarlotka z karmelizowanymi jabłkami

Składniki na ciasto:
240g mąki pszennej
60g cukru
120g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
3 łyżki gorącej wody

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
Z podanych składników wyrabiamy ciasto.Przygotujemy okrągłą formę o średnicy 32-34cm, wykładamy ją papierem do pieczenia, a następnie ciastem. Tak przygotowane ciasto podpiekamy przez 15-20 minut, do zezłocenia.

Składniki na farsz:
100g masła
200g cukru
łyżeczka cynamonu
1,5kg kwaśnych jabłek (np. szara reneta), obranych, pokrojonych w ósemki

Składniki na kruszonkę:
100g mąki pszennej
50g zimnego masła
30g cukru

Na patelni umieszczamy masło i cukier. Cały czas mieszając czekamy, aż powstanie karmel (zajmie to około 7-10minut). Pamiętaj, aby nie przestawać mieszać, w przeciwnym wypadku karmel może się spalić.
Pod koniec mieszania dodajemy lyżeczkę cynamonu.
Gdy karmel będzie gotowy dodajemy jabłka i smażymy przez 3-5 minut, do miękkości.

Składniki na kruszonkę siekamy nożem, następnie rozcieramy w palcach.

Gotowe jabłka wykładamy na podpieczony spód. Posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 40-60 minut.

Smacznego!



Jeśli tak jak ja przepadasz za szarlotką, może zainteresują Cię inne przepisy na ciacha z jabłkami. Na blogu pojawiło się ich kilka:

Szarlotka orkiszowa z bezą
Szarlotka orkiszowa z rabarbarem
Szarlotka orzechowa (bez glutenu)
Szarlotka ulubiona
Szarlotka tradycyjna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz