Dawno nie pojawił się na blogu żaden przepis, ale to nie znaczy, że niczego w tym czasie nie gotowałam. Będąc na wakacjach w Chorwacji byłam właścicielką piekarnika i nie byłabym sobą, gdybym nie upiekła w nim ciasta. Skończyło się tak, że dwa razy, pomimo ogromnych upałów, odpalałam piekarnik i robiłam ciasto ze śliwkami. Część trafiała do naszych gościnnych gospodarzy, a resztę wcinaliśmy sami. Raz było to kruche ze śliwkami [KLIK], a raz drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Od kilku dni za oknem mamy jesień, a mi chce się ciepła bijącego prosto z piekarnika i zapachów domowego ogniska. Robię pasty pomidorowe, powidła i piekę ciasta ze śliwkami. Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, którym zajadaliśmy się na wakacjach w Chorwacji, teraz przypomina mi te ciepłe dni. I cóż, czekając na kolejną wiosnę, staram się cieszyć z nadchodzącej jesieni.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Składniki na ciasto:
500g mąki
20g drożdży
3 żółtka
60g cukru
Cukier waniliowy
200ml letniego mleka
60g miękkiego masła
Szczypta soli
Na wierzch:
Pół kilograma śliwek
2-3 łyżki cukru
Kruszonka:
170g mąki pszennej
100g cukru
125g masła
1/2 łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Drożdże kruszymy, dodajemy łyżkę cukru i 1/3 szklanki letniego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie drożdże powinny zacząć pracować. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie gładkie i zacznie odchodzić od miski. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny, do podwojenia objętości.
Po tym czasie przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia (w zależności od czego czy wolimy wysokie, czy niskie ciasto może być to duża prostokątna forma lub okrągła o średnicy o26-28 centymetrów).
Piekarnik nagrzewamy do 180stopni Celsjusza.
Śliwki drylujemy, mieszamy z cukrem i cynamonem i wykładamy na wierzch ciasta, rozcięciami do góry.
Przygotowujemy kruszonkę. Masło podgrzewamy w garnuszku, do całkowitego rozpuszczenia. W misce umieszczamy mąkę, cukier i cynamon, całość mieszamy, następnie zalewamy gorącym masłem. Całość chwilę wyrabiamy, do powstania kruszonki. Gotową kruszonkę wysypujemy na ciasto.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Studzimy i wcinamy. Dobre towarzystwo, kawa lub mleko mile widzane!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz