Czy jest coś, co może bardziej kojarzyć się z wrześniem i początkiem pięknej, a jednocześnie smutnej jesieni? Dla mnie wrzesień to właśnie kruche ciasto ze śliwkami, obficie posypane kruszonką z nutą gałki muszkatołowej i cynamonu. Ciasto najprostsze i najpyszniejsze, tak jak być powinno. Inspirowałam się tym przepisem.
Kruche ze śliwkami i kruszonką
Ciasto:
125g mąki pszennej
125 g zimnego masła
1 żółtko
75g cukru pudru
Nadzienie:
500g śliwek, wypestkowanych i przepołowionych
Pół łyżeczki cynamonu i gałki muszkatołowej
Łyżka cukru
Kruszonka:
100g mąki pszennej
50g zimnego masła
50 g cukru
Pół łyżeczki cynamonu i gałki muszkatołowej
Składniki na ciasto umieszczamy w misce, szybko wyrabiamy. Pamiętajmy, że powinny być one schłodzone. Wyrobionym ciastem wykładamy okrągłą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, o średnicy 25cm. Tak przygotowane ciasto schładzamy w lodówce przez minimum 1 godzinę.
Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190stopni Celsjusza. Przygotowujemy śliwki. Przepołowione i wydrylowane łączymy z przyprawami i cukrem. Następnie mieszkamy składniki na kruszonką i lekko wyrabiamy. Śliwki układamy na schłodzonym cieście, przecięciami do góry. Na wierzch wysypujemy kruszonkę. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40-45minut, do lekkiego zbrązowienia.
Smacznego!
Kruche ze śliwkami i kruszonką
Ciasto:
125g mąki pszennej
125 g zimnego masła
1 żółtko
75g cukru pudru
Nadzienie:
500g śliwek, wypestkowanych i przepołowionych
Pół łyżeczki cynamonu i gałki muszkatołowej
Łyżka cukru
Kruszonka:
100g mąki pszennej
50g zimnego masła
50 g cukru
Pół łyżeczki cynamonu i gałki muszkatołowej
Składniki na ciasto umieszczamy w misce, szybko wyrabiamy. Pamiętajmy, że powinny być one schłodzone. Wyrobionym ciastem wykładamy okrągłą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, o średnicy 25cm. Tak przygotowane ciasto schładzamy w lodówce przez minimum 1 godzinę.
Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190stopni Celsjusza. Przygotowujemy śliwki. Przepołowione i wydrylowane łączymy z przyprawami i cukrem. Następnie mieszkamy składniki na kruszonką i lekko wyrabiamy. Śliwki układamy na schłodzonym cieście, przecięciami do góry. Na wierzch wysypujemy kruszonkę. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40-45minut, do lekkiego zbrązowienia.
Smacznego!
Właśnie zajadam szarlotkę na mące ryżowej :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twoje przepisy Słomko!
Jeśli pewnego dnia będzie coś bez glutenu, nabiał u i cukru, obiecuję wypróbować :)
dobrej nocki!
Zbliża się zima, a w zimę często i ja robię się gluten free, więc mam nadzieję, że w końcu będziesz miała okazję wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńjuhuuu :) can't wait :)
Usuń