niedziela, 15 listopada 2015

Pulpety w sosie pomidorowym



Jesienią lubię jeść mięsne, aromatyczne sosy, które rozgrzewają mnie od środka. Dzisiaj mam dla Was przepis na taki sos właśnie. Pulpety wołowo-wieprzowe swobodnie pływające w pomidorowym sosie to dokładnie to, czego mi potrzeba w dni, kiedy słońce wydaje się w ogóle nie zaglądać do mojego mieszkania. Potrawa przypomina spaghetti bolognese, tak też możemy ją podawać. 



Pulpety wołowo-wieprzowe w sosie pomidorowym

Składniki na pulpety:
750g mielonej mięsa wołowo-wieprzowego
3 jajka
1 łyżeczka mielonego pieprzu
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka warzywka (suszone warzywa z solą, bez dodatku konserwantów)
4-5 łyżek bułki tartej
2 łyżki tartego parmezanu

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy ręką, do połączenia. Następnie wkładamy do lodówki na mniej więcej pół godziny. Po tym czasie z farszu formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego lub nieznacznie większe.

Składniki na sos: 
0,5l przecieru pomidorowego + 200ml domowego soku pomidorowego (można zastąpić przecierem)
3 ząbki czosnku, posiekane
duża marchewka, starta na tarce
1 łyżeczka warzywka
1 łyżeczka suszonego oregano i bazylii
pieprz cayenne na czubku noża
4-5 łyżek tartego parmezanu
oliwa z oliwek

W głębokiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, zmniejszamy ogień. Wrzucamy czosnek, po chwili dodajemy startą marchew. Smażymy przez 2-3 minuty, następnie wlewamy przecier oraz sok pomidorowy. Całość dusimy około 10 minut, dodajemy przyprawy oraz parmezan i dalej dusimy 5 minut. Po tym czasie do sosu wkładamy uformowane pulpety. Gotujemy przez mniej więcej 40-60 minut, w zależności od wielkości pulpetów. 
Podajemy z razowym lub zwykłym makaronem, ugotowanym al dente. Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem. 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz