Nasze tegoroczne wakacje dobiegły końca. Krótsze i bardziej cywilizowane niż zwykle. Autostop został przypadkowo zastąpiony przez komunikację miejską. Gdy ma się mniej niż 3 miesiące wakacji, zaczyna się liczyć chwile i 5 godzin spędzonych na przystanku skutecznie zniechęca do stopowania. Izrael miło nas zaskoczył, ale czasami też rozczarował. Izraelczycy okazali się sympatycznymi ludźmi, którzy nie zwracają uwagi na cudzoziemców (kocham to!), a czasami nawet biorą nas za swoich. Palestyńczycy natomiast, jak to zwykle w krajach arabskich bywa, nie przestają patrzeć, zaczepiać i dotykać. My chwilowo, po Iranie, mamy tego dość (:.
Podczas drogi
powrotnej do Polski, marzyłam o krupniku. Uwielbiam próbować innych smaków, ale
czasem mam ogromną ochotę na coś polskiego, przenoszącego do babcinej kuchni.
Postanowiłam więc ugotować prawdziwy krupnik, jak u babci (:. Dwie i pół
godziny gotowania, aromatyczny zapach przypraw i zielonej pietruszki roznoszący
się po całym mieszkaniu i rozpakowywanie plecaków. Miłe zakończenie podróży (:.
Przepis na
krupnik pochodzi z książki Anny Ciesielskiej. Przepisy z jej książek są
układane według zasady pięciu przemian. Wszystko co dotychczas gotowałam
wychodziło pyszne i niesamowicie aromatyczne. Krupnik gotuję zwykle w
największym garnku jaki mam i zamykam jeszcze wrzący w słoiki, aby mieć na
cały, pracowity tydzień (:. Zwykle podwajam wtedy ilość składników.
Krupnik jak u
babci
Do 2-3 litrów
wrzącej wody dodajemy:
Dużą szczyptę
tymianku i kurkumy
½ łyżeczki całego
kminku
Mięso indyka z
kością (u mnie skrzydełko)
6 łyżek kaszy
jęczmiennej (u mnie średniej wielkości)
Liść laurowy
4 ziarna ziela
angielskiego
½ łyżeczki
mielonego imbiru
Gotujemy przez
około 1,5 godziny, następnie dodajemy:
2 drobno
pokrojone cebule lub 2 pory (u mnie cebule)
¼ główki średniej
wielkości kapusty włoskiej
Łyżeczkę vegety,
około łyżeczki soli (do smaku)
Szczyptę bazylii
(u mnie garstka świeżej)
Garstka zielonej
pietruszki lub innej zieleniny
Dużą szczyptę
majeranku
W tym momencie,
jeśli odparowała nam woda z zupy, możemy ją uzupełnić wrzątkiem
3-4 pokrojone
marchewki
Dużą pokrojoną
pietruszkę
2-3 pokrojone
ziemniaki
Gotujemy wszystko
przez około pół godziny, aż warzywa będą miękkie. Możemy dosmakować zupę
kolejno: pieprzem, solą i zieloną pietruszką.
Smacznego (:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz