Niedziela. Ferie. Ciasto bananowe. Kawa gotowana z przyprawami. Walentynkowe tulipany. Książka. I oby nic więcej.
Kawa gotowana z
przyprawami:
250 ml gorącej
wody
2 łyżeczki kawy
sypanej
1/8 łyżeczki imbiru
1/8 łyżeczki
cynamonu
1/8 łyżeczki
kardamonu
1-2 łyżeczki
miodu (zależnie od upodobań)
Zagotowujemy
wodę, gdy dojdzie do wrzenia zmniejszamy gaz, wsypujemy kawę, następnie
przyprawy (przypraw można dodać więcej, w zależności od upodobań), gotujemy około 2 minut. Słodzimy miodem. Dokładnie mieszamy i pijemy
gorącą.
Przepis na kawę
powstał na bazie kawy po turecku, przekształcony początkowo przez mamę,
następnie przeze mnie. Od dłuższego czasu rozstaję się z nim jedynie na czas
podróży, gdy, niestety, często przychodzi rozstać się z ulubionymi smakami.
Ale, ku poznaniu nowych (:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz