niedziela, 16 lutego 2014

Niedziela. Bananowiec i kawa z przyprawami.


Niedziela. Ferie. Ciasto bananowe. Kawa gotowana z przyprawami. Walentynkowe tulipany. Książka. I oby nic więcej. 


Kawa gotowana z przyprawami:

250 ml gorącej wody
2 łyżeczki kawy sypanej
1/8 łyżeczki imbiru
1/8 łyżeczki cynamonu
1/8 łyżeczki kardamonu
1-2 łyżeczki miodu (zależnie od upodobań)

Zagotowujemy wodę, gdy dojdzie do wrzenia zmniejszamy gaz, wsypujemy kawę, następnie przyprawy (przypraw można dodać więcej, w zależności od upodobań), gotujemy około 2 minut. Słodzimy miodem. Dokładnie mieszamy i pijemy gorącą. 
Przepis na kawę powstał na bazie kawy po turecku, przekształcony początkowo przez mamę, następnie przeze mnie. Od dłuższego czasu rozstaję się z nim jedynie na czas podróży, gdy, niestety, często przychodzi rozstać się z ulubionymi smakami. Ale, ku poznaniu nowych (:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz