Wiem, że listopad
to miesiąc, kiedy denerwujemy się na zbyt wcześnie pojawiające się w centrach
handlowych Mikołaje i bożonarodzeniowe choinki. Mało kto z nas lubi tuż po
Zaduszkach słuchać świątecznych piosenek i oglądać wszędobylskie, kiczowate
światełka. Szczególnie, gdy za oknem jest słonecznie i nikomu nawet nie
przychodzi do głowy, że mógłby spaść śnieg. Ja też tak mam. Tak samo nie lubię
świąt, które rozpoczynają się dwa miesiące przed czasem, aby napędzać sprzedaż
wielkim korporacjom.
Jednak, mimo
wszystko, jakaś część mnie myśli o świętach tuż po Zaduszkach. Wiem, że to jest
najlepszy czas, aby wyrobić ciasto na piernik i włożyć je, na długie leżakowanie,
do lodówki. Według mnie, żaden piernik nie jest tak pyszny jak ten, który
odleży swoje. Żaden nie jest tak polski, tradycyjny i wyjątkowy. Zachęcam Was
do spróbowania. Na przepis dawno temu natknęłam się tu. Piernik nie wymaga dużo pracy, należy jedynie wymieszać
składniki, umieścić na 5-6 tygodni w lodówce, następnie upiec kilka dni przed
świętami, przełożyć powidłami śliwkowymi i gotowe (:. Z przepisu można zrobić
również małe pierniczki z nadzieniem, które smakują dużo lepiej niż niejedne,
które znamy ze sklepowych półek. Niestety nie mam zdjęć gotowego piernika,
musicie mi więc zaufać, rozrobić ciasto i razem ze mną czekać do momentu
pieczenia (:.
Piernik
Staropolski
Składniki:
500g miodu
1 szklanka cukru
250g masła
1 kg mąki
pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody
oczyszczonej
½ szklanki mleka
Pół łyżeczki soli
2 przyprawy do
piernika (torebka 40g)
Miód, cukier oraz
masło umieszczamy w garnuszku, powoli podgrzewamy, często mieszając.
Doprowadzamy masę do wrzenia. Tak powstałą masę studzimy. Wystudzoną masę
łączymy z mąką, przyprawą do piernika, jajkami, sodą wymieszaną z mlekiem oraz
solą. Wyrabiamy ciasto. Następnie umieszczamy je w szklanym lub glinianym
naczyniu, przykrywamy ściereczką i umieszczamy w lodówce na 5-6 tygodni.
Z przepisu
powstaje duży, prostokątny, trzywarstwowy piernik lub około stu małych
pierniczków z nadzieniem.
Ciąg dalszy
nastąpi ;).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz