wtorek, 30 września 2014

Wegański piernik dyniowy

Niesamowicie aromatyczny, wilgotny. Z chrupiącymi orzeszkami. Idealny na koniec września i początek października. Najprostszy w wykonaniu. Piernik dyniowy. Przepis pochodzi stąd.

 

Wegański piernik dyniowy

Składniki suche:

1 szklanka mąki pszennej razowej
¾ szklanki mąki pszennej
¾ szklanki trzcinowego cukru
1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki imbiru
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki mielonych goździków
Szczypta soli

Składniki mokre:

1 szklanka puree z dyni (można kupić gotowane lub przygotować je samemu, o czym piszę poniżej)
½ szklanki oleju roślinnego (u mnie rzepakowy)
1/3 szklanki mleka roślinnego (lub zwykłego)

Dodatkowo:
50g orzechów laskowych, posiekanych
Garść rodzynek i pestek słonecznika
Łyżka melasy lub innego syropu, do polania po wierzchu

Puree:
Dynię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, czyścimy z pestek, umieszczamy w nagrzanym naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy przez około 90 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż dynia będzie miękka. Następnie studzimy, obieramy ze skóry i miksujemy za pomocą blendera. Takie puree można przechowywać w lodówce, bądź zamrozić.

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni Celsjusza. Przygotowujemy keksówkę i wykładamy ją papierem do pieczenia. W jednym naczyniu łączymy składniki suche, w drugim mokre. Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy drewnianą łyżką, do połączenia składników. Następnie wsypujemy do ciasta posiekane orzechy, rodzynki i pestki słonecznika, pozostawiając małą garstkę orzechów do posypania ciasta. Tak przygotowaną masę przelewamy do keksówki, posypujemy resztką orzeszków i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ciasto przez 40-45 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Po wyjęciu z blachy polewamy ciasto łyżką melasy, bądź innego syropu. 

Smacznego!


2 komentarze:

  1. przepięknie podany!!! wygląda tak, że palce lizać :) czekam na bezglutenowe, bezcukrowe, beznabiałowe grzeszki, wtedy zrobię też :)

    OdpowiedzUsuń