czwartek, 9 października 2014

Pasztet warzywny


Zwykle zabieram ze sobą kanapki. Na uczelnię, do pracy, na spacer. I zawsze ten sam problem. Z czym? Znudzona wszelkimi dostępnymi smarowidłami, postanowiłam zrobić pasztet. Warzywny. Przepis pochodzi stąd. 

Pasztet warzywny

¾ szklanki kaszy jaglanej suchej
¾ szklanki mielonych orzechów
100ml oleju roślinnego
2 marchewki
2 pietruszki
1 por, biała część
2 pałeczki selera naciowego
2 posiekane ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
Szklanka bulionu warzywnego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka suszonej pietruszki
½ łyżeczki lubczyku
½ łyżeczki tymianku
Szczypta gałki muszkatołowej
Sól i pieprz

Kaszę prażymy w suchym garnku i po chwili zalewamy dwukrotnie większą ilością wrzącej wody. Gotujemy pod przykryciem, do momentu aż kasza wchłonie całą wodę.
Wszystkie warzywa obieramy i ścieramy na grubej tarte, z wyjątkiem pora i selera naciowego, które kroimy w cienkie plasterki.  Czosnek siekamy. W dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, dodajemy pora, liście laurowe, ziele angielskie i smażymy kilka minut, aż por się zeszkli. Następnie wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie i dodajemy pozostałe warzywa i dusimy pod przykryciem przez około 15 – 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Co jakiś czas podlewamy bulionem warzywnym i mieszamy, aby warzywa się nie przypalały.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Po tym czasie warzywa umieszczamy w misce, dodajemy kaszę i mielimy całość. Następnie powstałą masę łączymy z mielonymi orzechami, pozostałym olejem oraz przyprawami. Doprawiamy solą i pieprzem, do smaku. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 40 minut. Kroimy ostudzony.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo zachęcająco, będę musiała spróbować, pozdrawiam Alicja

    OdpowiedzUsuń