poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Parmigiana czyli bakłażany, mozzarella i pomidory

Włochy to dla mnie wiatr we włosach, zapach ziół, bazylii, rozmarynu, tony spaghetti i przede wszystkim pieczone na różne sposoby warzywa. Kuchnia włoska jest jedną z moich ulubionych. Zapewne skradła moje serce w dzieciństwie, które tam spędziłam. Zawsze chcę tam wracać i zawsze chcę jeść to, co włoskie. W wakacje przywoływanie smaków z dzieciństwa staje się prostsze. Nasze, polskie pomidory smakują równie pysznie, a bakłażany o żadnej innej porze roku nie są tak aromatyczne. W połączeniu z czosnkiem, świeżą bazylią, mozzarellą… Czy może być coś smaczniejszego w letnie, upalne dni? Przepis pochodzi stąd.


Parmigiana czyli bakłażany, mozzarella i pomidory 

Sos:
750ml przecieru pomidorowego
4 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
Szczypta cukru
Kilka listków świeżej bazylii i oregano
Sól

Z podanych składników przygotowujemy sos. Przez pół godziny gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem, następnie zdejmujemy przykrywkę i gotujemy przez kolejne 10 minut, często mieszamy. 

Bakłażany:
4 bakłażany
4 łyżki oliwy
Garść listków świeżej bazylii
200g mozzarelli
3 jajka, roztrzepane z dużą szczyptą pieprzu cayenne, zataru i pieprzu ziołowego
Sól
Parmezan
Kilka pomidorów

Bakłażany kroimy w cienkie, półcentymetrowe plasterki, następnie posypujemy dużą ilością soli, umieszczamy w durszlaku, przykrywamy talerzem i obciążamy. Pozostawiamy tak na kilka godzin, można zostać na noc. Następnie opłukujemy bakłażany, wycieramy z wody i grillujemy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Zgrillowane obtaczamy w roztrzepanym z przyprawami jajku.
Kroimy mozzarellę w kostkę i ścieramy na tarce parmezan. Przygotowujemy naczynie żaroodporne.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Naczynię żaroodporne polewamy kilkoma łyżkami sosu pomidorowego, następnie wykładamy ¼ bakłażanów, tak aby zachodziły na siebie, smarujemy kilkoma łyżkami sosu pomidorowego, posypujemy 1/3 mozzarelli i ¼ parmezanu i kilkoma listkami bazylii. Układamy jeszcze takie trzy warstwy, ostatnią bez mozzarelli. Na wierzchu tak przygotowanego bakłażana układamy pokrojone w plasterki pomidory. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 40minut.

Smacznego!


1 komentarz: