Włochy to dla
mnie wiatr we włosach, zapach ziół, bazylii, rozmarynu, tony spaghetti i przede
wszystkim pieczone na różne sposoby warzywa. Kuchnia włoska jest jedną z moich
ulubionych. Zapewne skradła moje serce w dzieciństwie, które tam spędziłam.
Zawsze chcę tam wracać i zawsze chcę jeść to, co włoskie. W wakacje
przywoływanie smaków z dzieciństwa staje się prostsze. Nasze, polskie pomidory
smakują równie pysznie, a bakłażany o żadnej innej porze roku nie są tak
aromatyczne. W połączeniu z czosnkiem, świeżą bazylią, mozzarellą… Czy może być
coś smaczniejszego w letnie, upalne dni? Przepis pochodzi stąd.
Parmigiana czyli
bakłażany, mozzarella i pomidory
Sos:
750ml przecieru
pomidorowego
4 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z
oliwek
Szczypta cukru
Kilka listków
świeżej bazylii i oregano
Sól
Z podanych
składników przygotowujemy sos. Przez pół godziny gotujemy na niewielkim ogniu
pod przykryciem, następnie zdejmujemy przykrywkę i gotujemy przez kolejne 10
minut, często mieszamy.
Bakłażany:
4 bakłażany
4 łyżki oliwy
Garść listków
świeżej bazylii
200g mozzarelli
3 jajka,
roztrzepane z dużą szczyptą pieprzu cayenne, zataru i pieprzu ziołowego
Sól
Parmezan
Kilka pomidorów
Bakłażany kroimy
w cienkie, półcentymetrowe plasterki, następnie posypujemy dużą ilością soli,
umieszczamy w durszlaku, przykrywamy talerzem i obciążamy. Pozostawiamy tak na
kilka godzin, można zostać na noc. Następnie opłukujemy bakłażany, wycieramy z
wody i grillujemy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Zgrillowane obtaczamy w
roztrzepanym z przyprawami jajku.
Kroimy mozzarellę
w kostkę i ścieramy na tarce parmezan. Przygotowujemy naczynie żaroodporne.
Nagrzewamy piekarnik
do 180 stopni Celsjusza.
Naczynię
żaroodporne polewamy kilkoma łyżkami sosu pomidorowego, następnie wykładamy ¼ bakłażanów,
tak aby zachodziły na siebie, smarujemy kilkoma łyżkami sosu pomidorowego,
posypujemy 1/3 mozzarelli i ¼ parmezanu i kilkoma listkami bazylii. Układamy
jeszcze takie trzy warstwy, ostatnią bez mozzarelli. Na wierzchu tak przygotowanego
bakłażana układamy pokrojone w plasterki pomidory. Wstawiamy do nagrzanego
piekarnika na około 40minut.
Smacznego!
przesmaczysteeee <3
OdpowiedzUsuń