Za oknem wiosna i
aż nie sposób zrozumieć, że w takie ładne dni też może nas dopaść przeziębienie.
Leżąc cały dzień pod kołdrą zamarzyłam o jakimś smakołyku z rabarbarem. W
lodówce miałam dwie łodyżki, więc resztkami sił postanowiłam zrobić najprostsze
na świecie babeczki. Żeby było zdrowo dodałam mąkę żytnią i nasiona
słonecznika. Dosypałam kilka szczypt moich ulubionych przypraw. Nim się obejrzałam,
piękny zapach rabarbaru i goździków wypełnił moje schorowane mieszkanie (:. Inspirowałam się tym przepisem.
Babeczki ze
słonecznikiem i rabarbarem
Szklanka mąki
pszennej
Szklanka mąki
żytniej
1 łyżeczka sody
oczyszczonej
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
½ szklanki płatków owsianych
¾ szklanki
brązowego cukru
1/3 szklanki
oleju słonecznikowego
1 szklanka jogurtu
naturalnego
1 jajko
¼ łyżeczki
mielonych goździków
¼ łyżeczki
mielonej gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki
mielonego cynamonu
2 łodygi
rabarbaru (można dodać więcej)
½ szklanki ziaren
słonecznika
Posypka:
2 łyżeczki
brązowego cukru
½ łyżeczki
zmielonego cynamonu
Rozgrzewamy piekarnik
do 190 stopni Celsjusza.
Rabarbar kroimy w
plasterki.
Do miski
wsypujemy cukier, wlewamy jogurt naturalny, dodajemy jajko, przyprawy, pokrojony
rabarbar i ziarna słonecznika. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy mąki, sodę
oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz płatki owsiane. Mieszamy, jedynie do
połączenia składników.
Powstałą masą
wypełniamy foremki do babeczek do 1/3 wysokości (u mnie ciasta starczyło na
wypełnienie 22 serduszkowych foremek). Babeczki możemy posypać cukrem
zmieszanym z cynamonem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut
(do suchego patyczka).
Smacznego!
mam nadzieję, że po przeziębieniu nie ma śladu?:) pozdrawiam słodko... z domową chałwą pod ręką :)
OdpowiedzUsuń