Z książki na
początek wybrałam przepis na Chleb Bliskiego Wschodu. Zawsze miałam ochotę
upiec „lepioszkę”, którą niejednokrotnie zajadaliśmy się podczas wakacji. Nie
jest to do końca ten smak, który pamiętamy z podróży, niemniej jednak, inne nie
znaczy gorsze (:.
Chleb Bliskiego
Wschodu PITA
Składniki:
1 łyżka drożdży (ja
dodałam łyżeczkę świeżych)
¼ łyżeczki cukru
1 ½ szklanka wody
2 łyżki oleju
(pominęłam)
¾ łyżeczki soli
3 szklanki mąki
(pojemność 200ml)
Olej lub masło do
wysmarowania blachy i miski
Drożdże
rozcieramy z cukrem, mieszamy z ¼ szklanki wody, odstawiamy w ciepłe miejsce na
około 10 minut. Przesiewamy 2 ½ szklanki mąki oraz sól do miski, dolewamy powoli drożdże
oraz pozostałą wodę, dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto.
Przekładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką, wyrabiamy przez około 10 minut,
często podsypując mąką. Ciasto powinno być sprężyste i lśniące. Forujemy kulę i
wkładamy do miski wysmarowanej masłem, przewracamy kulę, tak, aby zarówno spód
jak i wierzch ciasta został pokryty cienką warstwą masła.
Przykrywamy
ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 ½ - 2 godziny (powinno podwoić objętość).
Po tym czasie
dzielimy ciasto na cztery równe części, z każdej formujemy kulę i odstawiamy w
ciepłe miejsce na pół godziny.
Następnie
rozwałkowujemy ciasto na placki centymetrowej grubości. Układamy placki na
blachach, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na kolejne pół
godziny.
W tym czasie
nagrzewamy piekarnik na 250 stopni C i pieczemy przez około 8 minut.
Po wyjęciu z
piekarnika natychmiast zawijamy w folię (to ważne, w przeciwnym wypadku PITY
będą zbyt twarde).
Po ostudzeniu
PITY możemy zamrozić. Przed podaniem zamrożone podgrzewamy przez 10 minut
w piekarniku.
Smacznego!
wow! wygląda smakowicie :)U nas na półce kulinarna weteranka, zakupiona za gorsze na targu staroci- Kuchnia gruzińska z 1981 roku :) i ulubiony kurczak z bakłażanami ze strony 34 :)
OdpowiedzUsuńmoże uda mi się upolować (: niby w starych książkach kucharskich nie ma zdjęć, a jednak często okazują się o wiele lepsze od tych unowocześnionych ;)
OdpowiedzUsuń