Zbliża się Boże Narodzenie. Ulubione święto Polaków i pewnie nie tylko. Bo kto nie lubi grudnia, wszędobylskich choinek i kiczowatych piosenek? Nawet Ci, którzy zgrywają nielubiących, wydają się w głębi serca uwielbiać ten czas.
Z powodu
świątecznych przygotowań i dylematów, co by tu podać na świąteczny stół, co
upiec, co ugotować? Chciałam zaproponować Wam cykl przepisów, na
świąteczno-zimowe dania. Rozgrzewające, które ocieplą nas w świąteczne dni, a
także w inne, zimowe, gdy na oknie mróz malował będzie piękne witraże.
Drugim przepisem
z tego cyklu jest pomysł na duszoną kapustę z pomidorami. Sprawdzi się zarówno
jako samodzielne danie, jak i jako dodatek do obiadu, dla tych żądnych większej
ilości kalorii. Postna, więc z powodzeniem może stanąć obok tradycyjnej kapusty
z grochem. Duża ilość pieprzu cayenne, imbiru i innych przypraw rozgrzeją nas
od środa, gdy nos i stopy zmarznięte (:. Przepis pochodzi z książki Anny Ciesielskiej,
z nurtu kuchni pięciu przemian.
Kapusta duszona z
pomidorami
Składniki:
Średniej
wielkości biała kapusta, pokrojona
3 duże cebule,
posiekane
3 ząbki czosnku,
posiekane
4 łyżki oleju (np.
rzepakowego)
½ litra wrzątku
ze szczyptą tymianku
Puszka całych
pomidorów
Przyprawy:
½łyżeczki
mielonego kminku
4 ziarna ziela
angielskiego
1 mały listek
laurowy
½ łyżeczki
mielonego imbiru
Pieprz cayenne i
ziołowy do smaku
Szczypta kurkumy
Sól, pieprz
Na patelni
rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekane cebule. Podsmażamy, aż się zeszklą.
Do garnka wlewamy
pół litra wody, doprowadzamy do wrzenia. Zeszklone cebule wraz z olejem
przekładamy do wrzątku, dodajemy pół łyżeczki mielonego kminku. Następnie
dodajemy poszatkowaną kapustę, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, imbir,
pieprz ziołowy i cayenne oraz sól. Całość mieszamy i gotujemy pod przykryciem
przez 20 minut.
Po tym czasie do
kapusty dodajemy pomidory z puszki, gotujemy jeszcze przez kilka minut, od
czasu do czasu mieszając. Następnie wsypujemy szczyptę kurkumy. Próbujemy,
możemy dosmakować pieprzem i solą. Podajemy jako samodzielne danie z chlebem,
bądź jako dodatek do innych potraw. Rozgrzewa!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz