wtorek, 2 grudnia 2014

Kapusta duszona z pomidorami i cykl przepisów #świątecznieizimowo


Zbliża się Boże Narodzenie. Ulubione święto Polaków i pewnie nie tylko. Bo kto nie lubi grudnia, wszędobylskich choinek i kiczowatych piosenek? Nawet Ci, którzy zgrywają nielubiących, wydają się w głębi serca uwielbiać ten czas.
Z powodu świątecznych przygotowań i dylematów, co by tu podać na świąteczny stół, co upiec, co ugotować? Chciałam zaproponować Wam cykl przepisów, na świąteczno-zimowe dania. Rozgrzewające, które ocieplą nas w świąteczne dni, a także w inne, zimowe, gdy na oknie mróz malował będzie piękne witraże. 

Drugim przepisem z tego cyklu jest pomysł na duszoną kapustę z pomidorami. Sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie, jak i jako dodatek do obiadu, dla tych żądnych większej ilości kalorii. Postna, więc z powodzeniem może stanąć obok tradycyjnej kapusty z grochem. Duża ilość pieprzu cayenne, imbiru i innych przypraw rozgrzeją nas od środa, gdy nos i stopy zmarznięte (:. Przepis pochodzi z książki Anny Ciesielskiej, z nurtu kuchni pięciu przemian. 



Kapusta duszona z pomidorami

Składniki:
Średniej wielkości biała kapusta, pokrojona
3 duże cebule, posiekane
3 ząbki czosnku, posiekane
4 łyżki oleju (np. rzepakowego)
½ litra wrzątku ze szczyptą tymianku
Puszka całych pomidorów

Przyprawy:
½łyżeczki mielonego kminku
4 ziarna ziela angielskiego
1 mały listek laurowy
½ łyżeczki mielonego imbiru
Pieprz cayenne i ziołowy do smaku
Szczypta kurkumy
Sól, pieprz

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekane cebule. Podsmażamy, aż się zeszklą.
Do garnka wlewamy pół litra wody, doprowadzamy do wrzenia. Zeszklone cebule wraz z olejem przekładamy do wrzątku, dodajemy pół łyżeczki mielonego kminku. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, imbir, pieprz ziołowy i cayenne oraz sól. Całość mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez 20 minut.
Po tym czasie do kapusty dodajemy pomidory z puszki, gotujemy jeszcze przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie wsypujemy szczyptę kurkumy. Próbujemy, możemy dosmakować pieprzem i solą. Podajemy jako samodzielne danie z chlebem, bądź jako dodatek do innych potraw. Rozgrzewa! 

Smacznego!
 

zBLOGowani.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz