sobota, 11 lipca 2015

Sernik z jagodami



Lipiec w tym roku nas nie rozpieszcza. Od tygodnia mieszkam na mazurach, wiatr urywa mi głowę, deszcz psuje fryzurę, a temperatura w nocy sprawia, że mój nos zamienia się w kawałek lodu. I tylko dary lata, jagody, czereśnie i inne pyszności przypominają o lipcu.
Na jagody czekam zawsze z wielką niecierpliwością. Uwielbiam jagodzianki pełne tych małych, fioletowych kulek, kocham ciasta z jagodami, a w tym roku moje serce podbił sernik, z jagodami właśnie. Kruche ciasto, ser, jagody, całe lato w jednym kawałku. 


Sernik z jagodami

Składniki na ciasto:

350g mąki pszennej
100g cukru pudru
200g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
1 łyżka śmietany 18%
2 żółtka
pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wkładamy na 1-2 godziny do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Następnie ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą wykładamy dużą prostokątną blaszkę, mniejszą chowamy z powrotem do lodówki (później przygotujemy z niej kratkę na wierzch ciasta).
Ciasto umieszczamy w nagrzanym piekarniku i podpiekamy przez 15 minut, do zezłocenia. Studzimy.

Masa serowa:

1kg sera dwukrotnie mielonego
5 jajek
220g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
200ml śmietany kremówki
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej

600g jagód

Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki oprócz jagód umieszczamy w misce i miksujemy do połączenia składników. Gotową masę serową wylewamy na podpieczony, ostudzony spód. Na wierzch wysypujemy jagody.

Z pozostałej części ciasta przygotowujemy kratkę. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy długie paski, które następnie układamy na cieście, tak, aby powstała kratka.

Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 160 stopni Celsjusza i wkładamy ciasto. Po 30 minutach temperaturę zwiększamy do 170 stopni i dopiekamy przez mniej więcej godzinę, do zezłocenia.
Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Ciasto wkładamy na 12 godzin do lodówki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!



Przepis pochodzi z bloga Doroty Świętkowskiej. W oryginalnej wersji na ciasto wykładamy połowę jagód, podpiekamy przez 30 minut, po tym czasie wyjmujemy sernik, wykładamy resztę jagód i robimy kratkę. Następnie dopiekamy ciasto przez 30-40 minut. Niestety, sernik to bardzo delikatne ciasto i lepiej nie ryzykować wyciągania go z piekarnika w trakcie pieczenia. Piekłam ciasto dłużej, niż w oryginalnym przepisie, według mnie po 30 minutach było nadal surowe :).

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz