poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Ciasto czekoladowe (bez mąki)


Czy ktoś z Was pamiętał o wczorajszym święcie czekolady? Ja pamiętałam i nawet z tej okazji zjadłam spory kawał tego właśnie ciasta, które pokazuję Wam na zdjęciu. Chociaż z reguły czekolady nie jadam, święto to święto, w Dzień Czekolady przynajmniej kostka musi być :). Ciasto, na które przepis chcę Wam podać składa się z bagatela (!) czterech tabliczek czekolady! Przy tym nie zawiera ani grama mąki, także bezglutenowcy do boju. Jest bardzo czekoladowe, wilgotne i wyjątkowo wykwintne. Jeden kawałek ciasta zapewne wystarczy, aby nasycić Wasze pragnienie na coś pysznego.



Ciasto bardzo czekoladowe (bez mąki)

Składniki:
6 żółtek i 6 białek
300g czekolady (u mnie 200g gorzkiej, 100 mlecznej)
150g cukru pudru
225g masła, pokrojonego w kostkę
180ml wrzącej wody
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
szczypta soli

Polewa (opcjonalnie)
100g czekolady mlecznej lub gorzkiej
garść wiórek kokosowych


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Przygotowujemy okrągłą formę o średnicy 23 centymetrów, wykładamy ja babierem do pieczenia, boki smarujemy masłem.
Czekoladę ścieramy na grubej tarce, dodajemy cukier puder, mieszamy. Następnie dodajemy żółtka, pokrojone masło, kawę, szczyptę soli i całość zalewamy wrzącą wodą. Miksujemy, do połączenia składników.
W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie powoli, łyżka po łyżce dodajemy je do czekoladowej masy i delikatnie mieszamy. Przygotowane ciasto przelewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez 45-55 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy, zdejmujemy boki formy.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, gdy się rozpuści polewamy nią ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

P.S. Ciasto przechowujemy w lodówce.


Inspirowałam się przepisem na ciasto czekoladowe Sophie Dahl,

3 komentarze:

  1. Fajnie! Dzięki za przepis! Generalnie ciasta czekoladowe można piec bez mąki także w ten sposób, że w dowolnie wybranym lub Twoim ulubionym przepisie po prostu zastępujesz mąkę puree z ciemnej fasoli (może być fasola z puszki, nie musi być gotowana) w stosunku 1:1. Polecamy kiedyś spróbować! Smak się nie zmienia, a mąki nie ma. ;-) Trik nadaje się oczywiście do ciemnych ciast - bo wtedy ciemna fasola się wtapia w resztę składników. ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny! :) Ciasta fasolowe uwielbiam, na blogu znajdziesz przepis na karobowe ciasto fasolowe, mój chłopak nawet się nie domyslił, że nie ma w nim mąki, co może tylko oznaczać, że nie jest ona w cale potrzebna! :)

      Pozdrawiam i dobrego weekendu!

      Usuń
    2. Dokładnie! Mąka zbędna jest i basta! :-P Pozdrawiamy!!!

      Usuń