poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Tarta razowa z jeżynami i zbliżająca się jesień



Skrzypiące, kolorowe liście pod nogami i długie, zimne wieczory. Grube swetry z długimi rękawami. Kubki gorącego kakao i herbaty z imbirem i miodem. Szarlotki na różnorakie sposoby i pierniki suszone.
W perspektywie jesień, a na zakończenie lata tarta jeżynowa, mieszanka wakacyjnych smaków z domieszką nadchodzącej jesieni. Przepis pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej.
Tarta razowa z jeżynami

Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej razowej (szklanka 250ml)
150g zimnego masła
5 łyżek cukru pudru
Szczypta soli

Nadzienie:
500g jeżyn (dwa pojemniczki)
Kilka malin
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
Otarta skórka z jednej cytryny

Ze składników na spód, zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części (60% i 40%), zawijamy w folię i umieszczamy na minimum pół godziny w lodówce (u mnie 2 godziny). Wyjmujemy większą część, rozwałkowujemy i umieszczamy w blaszce do tarty, wyłożonej papierem do pieczenia (28cm średnicy). Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy obciążniki (u mnie ryż) i wkładamy do nagrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika. Podpiekamy 10 minut, następnie usuwamy papier z obciążnikami i pieczemy kolejne 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy.  Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego dowolne kształty. Nadzienie wykładamy na ostudzony spód, na wierzch układamy wycięte z ciasta kształty. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (190 stopni Celsjusza) i pieczemy około 20minut. Do lekkiego zbrązowienia.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz