Piątkowe południe.
Za oknem jakoś tak szaro-buro, w cale nie lipcowo. Czy może być coś lepszego na
przywrócenie lata w wakacyjny, zimny dzień, niż upieczenie ciasta drożdżowego z
rabarbarem i kruszonką? (: Lekki aromat rosnących drożdży unosi się w kuchni, a
następnie zapach ciasta i słodkiej kruszonki wnika we wszystkie zakamarki
mieszkania. Dla mnie nie ma nic lepszego na wakacyjne poranki, popołudnia i
wieczory.
Ostatnio to moje
ulubione ciasto drożdżowe, które zawsze wychodzi, wyrasta i najlepiej smakuje
jeszcze ciepłe. Wiem, wiem, babcia zawsze zabraniała, ale ja nigdy nie mogę się
powstrzymać (:. Przepis pochodzi stąd, zmieniłam kruszonkę na moją ulubioną i
zwiększyłam ilość cudownego rabarbaru.
Drożdżowe z
rabarbarem
Składniki:
500g mąki pszennej
500g mąki pszennej
20g świeżych
drożdży
3 żółtka
60g cukru
Cukier waniliowy
200 ml lekko ciepłego
mleka
60g miękkiego masła
60g miękkiego masła
Szczypta soli
Na wierzch:
Na wierzch:
5 łodyg rabarbaru
2 łyżki cukru
Kruszymy drożdże,
łączymy z łyżeczką cukru i 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka. Odstawiamy w na
15-30 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy pozostałe składniki i
wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od miski. Przykrywamy ciasto
ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, zajmuje to około godzinę (powinno
podwoić swoją objętość).
W tym czasie
przygotowujemy rabarbar. Obieramy go i kroimy na 1-2 centymetrowe kawałeczki.
Wkładamy pokrojony rabarbar do garnka zalewamy dwoma łyżkami wody i podgrzewamy
na małym ogniu, przez około 10 minut, do miękkości. Następnie dodajemy do
rabarbaru cukier, gotujemy 1-2 minuty i odstawiamy do ostudzenia.
Nagrzewamy piekarnik
na 180 stopni Celsjusza i przygotowujemy kruszonkę.
Kruszonka:
170g mąki
pszennej (szklanka 250ml)
100 g cukru
125g masła
Cukier waniliowy
Duża szczypta
gałki muszkatołowej i cynamonu
Mąkę, cukier i
przyprawy mieszamy. Masło podgrzewamy, do całkowitego rozpuszczenia. Bardzo
gorącym polewamy mąkę i cukier. Mieszamy.
Przekładamy
ciasto do wyłożonej papierem formy ( u mnie 20x30cm). Na ciasto wykładamy
ostudzony rabarbar. Całość posypujemy kruszonką. Tak przygotowane ciasto
umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 40-45 minut (warto sprawdzić
patyczkiem, czy środek ciasta jest upieczony).
Smacznego (:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz