Piękny,
niedzielny dzień. Idealny na rower, spacer, czy małą wyprawę. Ja spędzałam go z
analizą statystyczną od 8 do 17, dlatego na pocieszenie serwuję ciasto
czekoladowe z konfiturą z wiśni i nutką cynamonu. Duży kawałek pomaga na wszystko (:. Oryginalny
przepis znajdziecie tutaj, ja delikatnie go zmodyfikowałam i podaję
Wam, do dalszej obróbki (:.
Ciasto
czekoladowe z konfiturą wiśniową i nutellą
Składniki:
2 szklanki mąki
pszennej
1 łyżeczka sody
oczyszczonej
2 łyżeczki
cynamonu
3 jajka
3 jajka
125g masła
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
5 łyżeczek kakao
6 łyżek konfitury
wiśniowej
3 łyżki nutelli
Mąkę, sodę i
cynamon przesiać do miski i odstawić.
Kakao, cukier i
mleko wymieszać w garnuszku, dodać masło i zagotować, gotować jeszcze przez
minutę. Wystudzić.
Gdy masa będzie
chłodna, dodać przesiane suche składniki.
Nagrzać piekarnik
do 170-180 stopni Celsjusza.
W osobnym naczyniu
ubić białka na sztywną pianę, powoli dodawać żółtka cały czas miksując. Ubite
jajka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Do powstałej masy dodać konfiturę
wiśniową i nutellę.Wymieszać. Ciasto przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 50 minut.
Polewa:
Tabliczka
gorzkiej czekolady
Pół tabliczki
mlecznej czekolady
¼ szklanki mleka
Łyżeczka masła
Wszystkie
składniki umieścić w garnuszku, rozpuścić i wymieszać. Ciepłą polewą dekorujemy
ciasto.
Smacznego
wieczoru!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz