niedziela, 30 marca 2014

Ciasto czekoladowe z konfiturą wiśniową. Na poprawę humoru

Piękny, niedzielny dzień. Idealny na rower, spacer, czy małą wyprawę. Ja spędzałam go z analizą statystyczną od 8 do 17, dlatego na pocieszenie serwuję ciasto czekoladowe z konfiturą z wiśni i nutką cynamonu.  Duży kawałek pomaga na wszystko (:. Oryginalny przepis znajdziecie tutaj, ja delikatnie go zmodyfikowałam i podaję Wam, do dalszej obróbki (:. 



Ciasto czekoladowe z konfiturą wiśniową i nutellą

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
3 jajka
125g masła
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
5 łyżeczek kakao
6 łyżek konfitury wiśniowej
3 łyżki nutelli

Mąkę, sodę i cynamon przesiać do miski i odstawić. 
Kakao, cukier i mleko wymieszać w garnuszku, dodać masło i zagotować, gotować jeszcze przez minutę. Wystudzić.
Gdy masa będzie chłodna, dodać przesiane suche składniki.  
Nagrzać piekarnik do 170-180 stopni Celsjusza.
W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę, powoli dodawać żółtka cały czas miksując. Ubite jajka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Do powstałej masy dodać konfiturę wiśniową i nutellę.Wymieszać. Ciasto przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 50 minut.

Polewa: 

Tabliczka gorzkiej czekolady
Pół tabliczki mlecznej czekolady
¼ szklanki mleka
Łyżeczka masła
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, rozpuścić i wymieszać. Ciepłą polewą dekorujemy ciasto.

Smacznego wieczoru! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz