środa, 26 marca 2014

Ciastka owsiane z płatkami quinoa i owocami suszonymi


Ciastka, które towarzyszą mi w każdej podróży, w każdej górskiej wędrówce. Pożywne, smaczne, mało słodkie i chrupiące. A co ciekawe, nieważne co mam w szafce, przyjmą do siebie wszystko (:. Najbardziej lubię je w wersji z gorzką czekoladą i morelami. Podaję przepis na podwójną porcję, wtedy wystarcza ich i do domu i na wędrówkę (:. Jak zwykle dużo składników, ale nie martwcie się, możemy je zastępować innymi!

 



Ciastka owsiane z płatkami quinoa i suszonymi owocami

Składniki:
4 szklanki mąki
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej i cynamonu
460g masła w temperaturze pokojowej
1,5 szklanki cukru
Cukier z prawdziwą wanilią
4 jajka
3 szklanki płatków owsianych
2 szklanki płatków quinoa
2 szklanki otrąb
Pół lub cała szklanka ekspandowanych nasion amarantusa
Gorzka czekolada posiekana
Szklanka słonecznika
2 szklanki owoców suszonych (u mnie rodzynki, daktyle i morele)
2 szklanki gorącej wody
 
W misce umieszczamy mąkę, sodę oraz cynamon, odstawiamy. Owoce suszone zalewamy gorącą wodą, odstawiamy. W drugiej misce ucieramy masło, gdy powstanie puszysta masa dodajemy powoli cukier oraz cukier z prawdziwą wanilią. Następnie dodajemy jajka. Gdy uzyskamy jednolitą masę stopniowo wsypujemy mąkę, cynamon oraz sodę, cały czas miksując. Po tym czasie do masy dodajemy pozostałe składniki, płatki, owoce, słonecznik. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak powstałe ciasto przykrywamy folią i umieszczamy na pół godziny w lodówce.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Ciasteczka formujemy w rękach w rozpłaszczone kulki, układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok.20 minut, w zależności od wielkości ciastek.
Najlepiej smakują podczas wędrówki lub z mlekiem (:.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz