Sernik z tego przepisu piekłam już dawno temu, zdjęcia zalegały w folderze "na później". Myślę, że zbliżające się Boże Narodzenie to odpowiedni czas na zaprezentowanie Wam tego wspaniałego ciasta. Wykwintny, delikatny o charakterystycznym smaku sezamu. Sernik chałwowy idealnie sprawdzi się na świątecznym stole.
Wypieki o chałwowym smaku to jedne z moich ulubionych. Nie piekę ich zbyt często, ponieważ mój Ukochany dostaje od zapachu i smaku chałwy bólu głowy. Jednak od czasu do czasu pozwalam sobie na tę przyjemność. I żałuję, że moja Druga Połówka nie należy do miłośników sezamowej słodkości. Jeśli jesteś chałwowym wielbicielem proponuję również ciasteczka chałwowe, na które przepis podawałam jakiś czas temu [KLIK].
Sernik chałwowy z pasty tahini*
Składniki na spód:
140g ciastek pełnoziarnistych czekoladowych
50g orzechów posiekanych
30 g roztopionego masła
Ciastka kruszymy, dodajemy orzechy i masło, mieszamy. Tortownicę o średnicy około 23 centrymetrów wykładamy papierem do pieczenia, na który wykładamy ciasteczkową masę. Dokładnie wciskamy ją w formę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i podpiekamy przez 10 minut. Wyjmujemy, studzimy.
Składniki na masę serową:
500g białego sera, zmielonego trzykrotnie
250g serka mascarpone
200g pasty sezamowej tahini
1 szklanka cukru
3 jajka
1 łyżka mąki pszennej
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
Polewa:
200g kwaśnej śmietany 18%
3 łyżki cukru
pół łyżki kakao
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misce umieszczamy wszystkie składniki na masę serową i misujemy tylko do połączenia.
Masę wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 150 stopni Celsjusza przez około godzinę lub troszkę dłużej. Pamiętajmy, aby nie otwierać piekarnika podczas pieczenia, sernik tego nie lubi :).
W międzyczasie przygotowujemy polewę. Śmietanę mieszamy z cukrem, następnie do połowy dodajemy kakao, mieszamy.
Po upieczeniu wykładamy polewę na wierzch sernika (w miarę możliwości nie wyjmując ciasta z piekarnika). Najpierw smarujemy śmietankową częścią polewamy, następnie wykładamy czekoladowe kleksy. Sernik z polewą dopiekamy przez 10 minut. Następnie studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Smacznego!
*Przepis to lekko zmodyfikowany sernik tahini Doroty Świętkowskiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz