środa, 3 grudnia 2014

Świąteczne babeczki z żurawiną i serkiem


Moim zdaniem pyszne. Jak to zwykle z babeczkami bywa, wymagają niewielkiego nakładu pracy, a efekt przerósł moje oczekiwania. Dodatek owoców i serka sprawia, że nie są tak suche i zapychające jak tradycyjne muffinki. Idealne na świąteczny stół dla tych, których przeraża pieczenie sernika i nie tylko (:. Przepis pochodzi stąd.





Muffinki z żurawiną i serem (około 12 sztuk)

200g mąki pszennej
Szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
75ml oleju rzepakowego
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki mleka
Opakowanie serka typy „Twój smak”
100g cukru
200g suszonej żurawiny, sparzonej wrzątkiem

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza.
Serek rozcieramy z 2 łyżkami cukru, odstawiamy. Żurawinę sparzamy wrzątkiem, odsączamy. Do miski wsypujemy mąkę, proszek, sól, pozostałą część cukru, dodajemy jajka, cukier waniliowy, olej, mleko i wystudzoną żurawinę. Mieszamy szybko drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników. Ciasto wykładamy do foremek na muffinki (u mnie silikonowe) do 2/3 wysokości. Następnie na każdej muffince układamy łyżeczkę serka, wciskając ją lekko do środka. Pieczemy przez 25-30 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego! 

zBLOGowani.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz