Pakuję walizki na kolejne wakacje i wyjeżdżam. Nie będzie mnie z Wami do końca lipca, ale tak to już z tym latem bywa, że trzeba odpoczywać. Na czas nieobecności zostawiam Wam przepis na kruche ciacho z wiśniami, według mnie przepyszne, najlepsze tuż po wyjęciu z piekarnika.
Zajadajcie się, póki wiśnie znajdziecie na bazarze :).
Ciasto z wiśniami
Składniki na ciasto kruche:
300g mąki pszennej
200g miękkiego masła
100g cukru
łyżka mielonych migdałów (+3 łyżki do posypania podpieczonego ciasta)
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto, jak na kruszonkę, rozcierając między palcami.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i wysypujemy połowę kruszonki. Lekko wgniatamy do blaszki.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 15 minut, do zezłocenia.
Nadzienie:
800g wiśni
80g cukru
5 łyżek mąki ziemniaczanej
Wiśnie myjemy, drylujemy, następnie umieszczamy w misce. Posypujemy cukrem i mąką ziemniaczaną, całość mieszamy.
Na podpieczony spód wysypujemy 3 łyżki mielonych migdałów, aby wchłonęły nadmiar soku. Na wierzch wykładamy przygotowane wiśnie i całość posypujemy pozostałą kruszonką.
Tak przygotowane ciasto umieszczamy w nagrzanym piekarniku i pieczemy przez 40-45 minut.
Podajemy gorące z lodami lub schłodzone, posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
Cześć Słomka! :) Zapraszam Cię do naszej zabawy LIEBSTER BLOG AWARD. Miło by było, gdybyś dołączyła. Szczegóły u mnie na blogu: https://jaglowska.wordpress.com/2015/07/20/liebster-blog-award/
OdpowiedzUsuń