wtorek, 9 lutego 2016

Znów Mazury i ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką



Poprzedni weekend spędziliśmy, nie inaczej, jak na Mazurach.
Chodziliśmy po błotnych łąkach.
Łapaliśmy krople deszczu do rękawów.
A deszczowe chwile umilały nam konie.
Próbowaliśmy zapanować nad tymi wielkimi zwierzętami.
Czasem się udawało, a czasem nie.

W przerwie między jedną lekcją jazdy konnej, a drugą, wcinaliśmy ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką i inne smakołyki.
Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami przepisem na to pyszne i bardzo proste ciasto.



Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką

Składniki na ciasto:

150g masła
szczypta soli
70g cukru
3 jajka
150g mąki pszennej
30g mąki ziemniaczanej + łyżka do obtoczenia mrożonych owoców
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Dowolne owoce (u mnie mrożony rabarbar, nie rozmrażany przed dodaniem do ciasta)

Składniki na kruszonkę:

100g mąki pszennej
50g masła
25g cukru

1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (dzięki temu unikniemy zakalca).

2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni Celsjusza.

3. Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy i odstawiamy.

4. W misce ucieramy masło z cukrem za pomocą miksera, na puszystą masę. Dodajemy szczyptę soli. Następnie cały czas ucierając wbijamy jajko, jedno po drugim. Dodajemy suche składniki i mieszamy (w jednym kierunku!) drewnianą szpatułką.

5. Tortownicę o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy ciastem. Do tak przygotowanej tortownicy wylewamy ciasto.

6. Mrożony rabarbar posypujemy mąką ziemniaczaną, mieszamy. Jeśli używamy swieżych owoców, nie ma potrzeby dodawania mąki ziemniaczanej.
Rabarbar wykładamy na ciasto.

7.  Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce, rozcieramy w palcach do momentu powstania kruszonki. Gotową kruszonką posypujemy ciasto.

8. Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez około 40 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka.

9. Ciasto chłodzimy w szeroko otwartym piekarniku.

10. Zajadamy!





Jeśli podoba Wam się tematyka i estetyka mazurskich postów, zapraszam do zapozniania się z pozostałymi.

Przepisy na smakołyki, które towarzyszyły nam podczas mazurskich wojaży i okołomazurskie posty:
- Buchty z wiśniami [KLIK]
- Ciasto drożdżowe [KLIK] 
- Chlebek cynamonowy [KLIK]
- Drożdżowy placek z pomidorami i mozzarellą [KLIK]
- Mazury. Promyk słońca [KLIK]
- Szarlotka ulubiona [KLIK]
- W poszukiwaniach wiosny. Mazury. [KLIK]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz